Birk

Birkepollen allergi er, hvis dit immunforsvar overreagerer negativt på birkepollen. Det vil typisk give dig ubehagelige symptomer fra øjne, næse, evt. vejrtrækningsproblemer hvis du har astma.

Pollensæsonen for birk starter typisk midt april til midt i maj. Har vi haft en mild vinter og et varmt forår kan sæsonen starte tidligere. Mange reagerer voldsomt over for birk, fordi den udskiller rigtig mange pollen i forhold til andre forårstræer.

Pollen testmateriale

Jeg har rigtig meget pollen testmateriale, og deriblandt selvfølgelig også birk og de pollen typer der kan lave krydsallergi til birk. Kommer du for at få allergibehandling for birk, bliver du selvfølgelig testet på alle de test prøver jeg har af træer.

I 2018 blev jeg ved et tilfælde klar over, at rigtig mange der lider af birkepollen allergi, også reagerer på forsytia. Forsytia er en busk med gule blomster og står i mange haver som en busk eller hæk. Forsytia findes også i hegn rundt omkring. Raps på marker som også har gule blomster kan også blomstre på samme tidspunkt som birk, derfor kan man også reagerer allergisk på dem, uden at vide det. I 2019 og 2020 var der Hasselpollen i luften allerede d.5 jan her på Als – det er tidligt.

Mange har måske troet at de havde en vinter forkølelse som var svær at slippe af med, men det kan have været allergi overfor hassel, som kan være en krydsallergi til birk. Har man udviklet krydsallergier til birk, er det vigtigt for et varigt og godt resultat, at få lavet allergibehandling på disse krydsallergener. Astma Allergi skriver i en artikel, at ca. 30 % af dem der har pollenallergi udvikler astma.

Da astma er en alvorlig sag, ja så siger det sig selv, at det er en rigtig god ide at få behandlet sin allergi, inden den måske udvikler sig til astma.

Sådan kan en allergi opstå

Forestil dig du køre bil, sidder og spiser et æble, pludselig – som et lyn fra en klar himmel, ser du, at bilen i den modsatte vejbane kommer ud af kurs med retning lige i mod dig. Det går så stærkt, dog når du at tænke, det her går rigtig galt – du bliver rigtig bange, får evt. dødsangst.

HER SKER DET!

Bilerne kolliderer, din bil bliver godt krøllet du sidder fastklemt. Flere vinduer er knust, det er april og der er mange birkepollen i luften.

Du er ikke død, men har mange, mange smerter, kan ikke mærke dine ben, og angsten for, at der er sket noget alvorligt med ryggen, så du måske bliver lam er ganske forfærdeligt, tårerne triller, næsen render. Nu mistolker din hjerne situationen.

Hjernen linker alt det angst, ubehag og smerter du har i kroppen, sammen med de birkepollen der kommer ind via din lugtesans, det æble du sad og spiste via smagssansen og evt. den lyd du hører da ambulancen endelig kommer via høresansen – hjernen tror at grunden til du har det så dårligt, det må da være alt det der kommer ind via dine sanser. Hjernen tror at birkepollen, æble og ambulancelyd er farligt for dig, siden du har det så dårligt, og vil for eftertiden advare dig, så du kan se at komme væk, når der er birkepollen i luften, eller når du spiser et æble eller når du høre lyden af en ambulance.

Hjernen laver en betinget refleks i form af allergisymptomer og utilpashed, så får du det dårligt, hver gang der er birkepollen i luften, hver gang du spiser et æble, eller hver gang du hører en ambulance.

Behandling

Det behandlingen går ud på, er at adskille disse sanseindtryk, hvorved vi ophæver den betingede refleks, så hjernen fremadrettet ikke reagerer ved at give dig allergi-symptomer og utilpashed, når der er birkepollen i luften, når du spiser et æble eller når du hører lyden af en ambulance.

Læs mere under behandling

Krydsallergi

Det er kun 1/3 af alle pollenallergiker der udvikler krydsallergi. Har du krydsallergi over for birkepollen, kan du få samme symptomer fra andre pollen typer. Dette fordi deres pollen indeholder nogle stoffer der ligner dem i birk så meget, at hjernen kan tage fejl, det hedder krydsallergi.

På samme måde kan man udvikle krydsallergi overfor bestemte fødevarer, som ved indtag, kan medføre allergi symptomer hele året og ikke kun i pollensæsonen.

Typiske krydsallergi-symptomer overfor fødevarer er kløe og/eller hævede røde læber, kløe i gane og svælg, men symptomerne kan også udvikle sig til hævelser af mund område eller i hele ansigtet, og i sjældne tilfælde nældefeber, astma eller allergisk chok.

Symptomer hele året

Krydsallergier kan optræde hele året, og du kan få allergiske symptomer, når man spiser en eller flere af disse fødeemner. Har man udviklet krydsallergier til birk, er det vigtigt for et varigt godt resultat, at du også får behandlet dine krydsallergier. Astma Allergi skriver i en artikel, at ca. 30 % af dem der har pollenallergi udvikler astma. Da astma er en alvorlig sag, ja så siger det sig selv, at det er en rigtig god ide at få behandlet sin allergi, inden den måske udvikler sig til astma.

Krydsallergier

Frugt

Abrikos, blomme, fersken, kirsebær, kiwi, nektarin, pære, æble​

Grøntsager

Gulerod, kartoffel, peberfrugt, selleri, tomat, ærter

Nødder og frø

Cashewnød, hasselnød, jordnød, kokosnød, mandel, paranød, valnød

Krydderurter / Urter​

Dild, estragon, fennikel, karry, løvstikke, selleri, anis, basilikum, kommen, koriander, malurt, merian, oregano, paprika, peber (hvid, sort, grøn), timian

Andet

Ask, bøg, el, elm, hasselI sjældne tilfælde

Honning, kamillete, helsekostprodukter og naturlægemidler​