Græs

Græspollen-allergi er, hvis dit immunforsvar overreagerer negativt på græs pollen. Det vil typisk give dig ubehagelige symptomer fra øjne, næse, evt. vejrtrækningsproblemer hvis du har astma.

Pollensæsonen for græs starter typisk midt i maj til slutningen af august. Har vi haft en mild vinter og et varmt forår kan sæsonen starte tidligere. Tidlige allergisymptomer, kan også skyldes andre pollen f.eks. raps.

Mange forskellige typer græs
Der findes over 300 forskellige græsarter. De mange græsarter afgiver pollen på forskellige tidspunkter hen over sommeren, derfor bliver sæsonen for græspollen lang.

Græspollen findes stort set overalt i Danmark- i vejgrøfter, på marker, i parker og i private haver, til gene for mange danskere med græspollen allergi.

Pollen testmateriale

På grund af det store antal græs arter der findes, over 300 forskellige arter, som udsender pollen på forskellige tidspunkter hen over sommeren, er græspollen-allergi en af de allergier, hvor der skal testes mange forskellige græsarter.

Jeg har ikke alle, men jeg har rigtig mange, samt de korntyper der kan lave krydsallergi til græs. Kommer du for at få allergibehandling for græs, bliver du selvfølgelig testet på alle de testprøver jeg har af græsser og korntyper m.m.

I 2018 blev jeg klar over at liguster hækken kan være et problem for nogen. Da ligusterhæk blomstre i juni, i samme periode som græs, kan man reagere på liguster og tro det er græsserne der genere. Nogen kan have problemer med raps fra markerne og tro at det er tidlige græspollen der gi ́r problemer. Jeg har selvfølgelig liguster og raps i mit pollen testmateriale.

Du er altid velkommen til selv at tage en pose med, hvis der er et sted hvor du reagerer, eller har mistanke om, at der er noget du ikke kan tåle. Hvis du plukker noget selv, flere dage før du har en aftale, som du gerne vil testes på, så husk at lægge det til tørre i vindueskarmen evt. på noget køkkenrulle eller bagepapir, og først putte det i en alm. fryse plastic pose umiddelbart før du kommer.

Hvis det kommer fugtigt i en plastikpose begynder en forrådnelses proces, og det dur ikke som testmateriale. Tager du en græsprøve med fra jeres græsplæne, fordi du reagerer når der slås græs, så tag og så noget af det med, der gror helt nede i bunden af græsplænen.

Sådan kan en allergi opstå

Forestil dig du er en dreng der elsker fodbold. Du er til træning og du vil gerne gøre det rigtig godt. Du får tilkæmpet dig bolden og spurter mod målet, da der kommer en fra siden, som også gerne vil have fat i bolden. Inden du når at registrere noget ligger du ned, kurer et godt stykke med næsen nede i græsset mens du mærker en uudholdelig smerte i din ene arm. Det gør afsindigt ondt.

Du ligger i græsset tårerne triller ned af kinderne, samtidig med at græspollen kommer ind via lugtesansen. Du har meget ondt , er ked af det og bange for hvad der er sket. Din træner kommer og trøster, men da han ser din arm, siger han du skal på hospitalet, da den nok er brækket.

Træneren ringer til din mor, men da hun ikke taget telefonen, får han en hjælpe træner til at køre dig på skadestuen. Tårerne triller næsen løber, din mor er der ikke, og nu ser du at blodet render ned over ansigtet.

HER SKER DET

Nu mistolker din hjerne situationen, den linker alt det angst, ubehag og smerter du har i din krop, sammen med de græspollen der kommer ind via din lugtesans, hjernen tror, at grunden til du har det så dårligt, det må da være alt det der kommer ind via dine sanser græspollen. Da hjernen tror at græspollen er farligt for dig, vil den fremover advare dig, i form af allergisymptomer når der er græspollen i luften, lige præcis de pollen fra de græsarter du fik ind, gennem lugtesansen og øjen-/ næseslimhinderne da du kom til skade ved fodbold. Måske kan du fremadrettet ikke tåle at se blod, du får det rigtig dårligt og er ved at besvime.

Behandling

Det behandlingen går ud på, det er at adskille disse sanseindtryk, hvorved vi ophæver den betingede refleks, så hjernen fremadrettet ikke reagerer ved at give dig allergi-symptomer og utilpashed, når der er græspollen i luften.

Læs mere under behandling

Krydsallergi overfor græs

Det er kun 1/3 af alle pollenallergiker der udvikler krydsallergi. Har du krydsallergi over for græspollen, kan du få samme symptomer fra forskellige kornsorter, da korn er i familie med græs. Dette fordi deres pollen indeholder nogle stoffer der ligner dem fra græs så meget, at hjernen kan tage fejl, det hedder krydsallergi.

Ligeledes kan man udvikle krydsallergi overfor bestemte fødevare, som ved indtag kan medføre allergisymptomer hele året og ikke kun i pollensæsonen.

Typiske krydsallergi symptomer overfor fødevare er kløe og/eller hævede rødelæber, kløe i gane og svælg, vejrtrækningsproblemer. Symptomerne kan også udvikle sig til hævelser af læber og mundomgivelser eller i hele ansigtet, og i sjældne tilfælde nældefeber, astma eller allergisk chok.

Krydsallergi til græs se nedenunder.

Symptomer hele året

Krydsallergier kan optræde hele året, og du kan få allergiske symptomer, når man spiser en eller flere af disse fødeemner. Har man udviklet krydsallergier til græs, er det vigtigt for et varigt godt resultat, at du også får behandlet dine kryds-allergier. Astma Allergi skriver i en artikel, at ca. 30 % af dem der har pollenallergi udvikler astma. Da astma er en alvorlig sag, ja så siger det sig selv, at det er en rigtig god ide at få behandlet sin allergi, inden den måske udvikler sig til astma.

Krydsallergier

Frugt

Abrikos, appelsin, kiwi, melon


Nødder og frø

Jordnød (Lupinmel, sojaproteiner og andre bælgfrugter kan krydsreagerer med jordnødallergi)​​

Nødder og frø

Cashewnød, hasselnød, jordnød, kokosnød, mandel, paranød, valnød

Krydderurter / Urter​

Anis, basilikum, dild, estragon, fennikel, karry (indeholder bukkehornsfrø), kommen, koriander, løvstikke, malurt, merian, oregano, paprika, peber (hvid, sort, grøn), timian

Andet

Andre græsarter, visse kornsorter fx rugemel og hvedemel. Græspollenallergiker har tendens til komælkallergi​

I sjældne tilfælde

Honning, kamillete, helsekostprodukter og naturlægemidler​