Dyr

Dyreallergi er hvis dit immunforsvar overreagerer negativt, på situationer, hvor du er tæt på eller har kontakt med, de dyr du har udviklet allergi overfor. De dyr der oftest fremkalder allergier hos mennesker er kat, hund, hest, men også marsvin, hamster, mus, høns m.m. er der også nogen der reagerer på. De typiske allergireaktioner kommer fra øjne, næse, lungerne og hud.

Dyr testmateriale

​Jeg har rigtig meget testmateriale af mange forskellige dyreracer og forskellige arter inden for kat, hund, hest samt af får, ged, ko, høns, fasan, undulat m.m. Men har du nemt ved selv at skaffe noget hår, fra det eller de dyr du reagerer allergisk på, så anbefaler jeg, at du selv tager noget dyrehår med i en plasticpose. Reagerer du på mere end et dyr, så medbring hår/pels fra hver dyreart i hver sin plasticpose, du må ikke blande det.

Sådan kan en allergi opstå

Jeg har behandlet mange der har allergi overfor dyr, både kat, hund, hest, ja selv høns, ænder, fugle m.m. Hvis man som barn, har været med de voksne nede ved søen for at fodre ænder og andre fugle, kan man være blevet meget forskrækket over en svanemor, der pludselig har pustet sig op med udbredte vinger, da hun har villet passe på sine små svaneunger.

Eller måske har du stået med brød i hånden, da en and er kommer og har napper dig i fingrene, for at få fat i brødet. Chocket kan sætte sig så dybt i en, så man udvikler en angst for svaner og andre fugle, at man aldrig mere vil tæt på disse. Har man oplevet noget, hvor man er blevet bange for ænder og andre fugle, så kan man udvikle allergi overfor fjer, altså reagerer med allergi, hvis man sover med en dyne eller pude indeholdende fjer og dun.

Dyreallergi opstår typisk i barnealderen, hvor vi har oplevet noget man er blevet meget forskrækket over, eller meget ked af, som samtidig involverer dyr.

Katteallergi

En dag hvor du leger med jeres kat, som du har gjort så tit, sker der det, at katten som du lige havde det så sjovt med i leg, er kommet til at tage fejl af garnnøglet og dine fingre. De små sylespidse katteklør borer sig ind i huden, hvilket selvfølgelig gør afsindigt ondt, tårerne triller, næsen løber, og huden bliver rød hæver m.m. Du bliver meget forskrækket hiver fingrene til dig, men kløerne sidder godt fast. Det gør vanvittig ondt.

HER SKER DET

Allergi opstår når vi oplever noget voldsomt ubehageligt, evt. voldsomme smerter og angst eller ked af det hed m.m. Hjernen linker det ubehag smerter og negative følelser som angst, vi har i kroppen, sammen med det der kommer ind via. vores sanser, altså det vi ser, hører, lugter samt det vores følesanseceller, som findes lige under huden registrerer, altså det vi kommer i kontakt med via. huden, (katteklør, kattehår, samt smerten).

Hjernen tror at kat er farlig for dig, siden du har det så dårligt. Hjernen laver en betinget refleks, det betyder, at hjernen fremover vil advarer dig, ved at give dig de velkendte allergisymptomer, hver gang du kommer i forbindelse med kat eller kattehår. En anden situation kunne være, at du som helt lille barn har været for voldsom ved jeres kat, der pludselig har forsvaret sig, ved at sætte kløerne og tænder i dig. Der sker det samme som beskrevet ovenover, du udvikler allergi overfor kat.

Hundeallergi

Du er barn og kommer gående hen ad fortorvet. Du er helt opslugt af dine egne tanker, da der pludselig kommer en stor hund farende hen imod dig, vildt gøende, med blottede tænder. Du bliver så forskrækket, du har i et splitsekund troet, nu kommer den og spiser mig.

HER SKER DET

Hjernen linker det der kommer ind via. dine sanser, altså det du ser, hører, lugter m.m. sammen med alt det stress og ubehag, der er i din krop. Hjernen tror at hunde er farlige for dig siden du har det så dårligt. Hjernen laver en betinget refleks, der betyder, at fremover når du ser, hører, lugter en hund, så får du det meget dårligt, især når du ser blottede tænder hos en hund. 

Måske er det ikke alle hunde du reagerer på, måske er det kun denne ene race hund du reagerer på, den race hund som gjorde dig så forskrækket. Hvis det var en stor hund, der gjorde dig så forskrækket, så kan det godt være, at det kun er store hunde der giver dig allergi. Måske er det kun hunde, med en bestemt farve der giver dig allergi, nemlig den farve hund der gjorde dig forskrækket. Det kan også være at du er blevet bidt af en hund, på nøjagtig samme måde, kan det give dig allergi overfor hund.

Nu er det ikke kun angst der kan stresse kroppen, det kan ked af der hed også. Forestil dig I har en hund i familien. Du er 8 år. Hunden er din bedste ven, den er der altid. Når du kommer hjem fra skole kommer den dig glad i møde. Hunden har altid været der, hele dit liv, og du har i en alder af 8 år aldrig fået den tanke, at den en dag ikke vil være der mere. Hunden er gammel, og en dag da du kommer hjem fra skole kommer din bedste ven ikke. Det er helt forkert, du ved der er noget helt galt. Du cykler alt hvad du kan hjem. Da du kommer hjem har dyrlægen lige nået at give hunden en sprøjte, så den kan sove ind. Du ser den ligge helt slap, skynder dig hen til den, holder om den, men den vil ikke rejse sig. Du forstår ikke hvad der er galt, du har aldrig prøvet at miste nogen du havde kær. Dine forældre siger at hunden har bedst af at sove ind, den er gammel og har smerter når den bevæger sig, men du bliver så ked af det, forstår det ikke. Tårerne triller, du ligger på gulvet med næsen boret ned i pelsen på din elskede ven. Din hund ligger helt livløs, med dine arme omkring sig. Du græder og græder og græder – du har det ganske forfærdeligt.

HER SKER DET

Hjernen linker alt det ubehag du har i kroppen, sammen med det du ser, lugter, og det du er i kontakt med, altså hund, hundelugt, hundehår. Hjernen tror det er farligt for dig siden du har det så dårligt. Hjernen laver en betinget refleks, som betyder, at hver gang du ser, lugter eller kommer i kontakt med hund og hundehår så får du det dårligt, og din hud reagerer med nældefeber eller udslæt ved kontakt med hundehår. Du kan få luftvejsproblemer, øjenirritation mm.

Hesteallergi

Du er en rigtig hestepige. Du har redet i mange år, og har din egen hest. Du elsker din hest overalt på jorden. Hesten er opstaldet på rideskolen. Der er både skov og strand i nærheden, hvilket giver anledning til rigtig mange dejlige ture i naturen på hesteryg.

Rideskolen har fået en ny hest, og en dag er den nye hest med på tur. I rider på en sti mellem strand og skov. På stien ud mod stranden er der en stejl skrant ned til stranden. Stien er smal, så I rider på en række efter hinanden.

Der er noget skov arbejde i gang, og efter at skovarbejderne har holdt middagspause, genoptager de arbejdet. Pludselig startes en motorsav, og selv om at det er et stykke væk, så bliver den nye hest, som ikke er vant til de nye omgivelser forskrækket, hvilket giver en del uro i rækken af heste, som prøver at vende rundt.

Du bliver nu presset ud mod den stejle skrænt, og meget uheldigt, er der heste foran og bagved, så din hest presses ud over kanten. Du ryger af, men din hest falder meget uheldigt og triller rundt for til sidst at ligge for enden af skrænten nede på stranden. Den bliver liggende, rejser sig ikke. Du kommer godt forslået ned til den, og kan hurtigt se at den er kommet slemt til skade.

En af de andre får ringet efter dyrlægen. Du er så forfærdet, der ligger din elskede hest som er kommet slemt til skade, og du kan ikke hjælpe den, det er så forfærdeligt rædselsfuldt. Det eneste du kan gøre ar at være ved den, berolige den så godt du kan.

Tårerne triller, næsen løber, du sidder ved din hest med dens hoved i dit skød og stryger hesten ned af halsen for at den kan mærke du er der for den.

HER SKER DET

Hjernen linker nu alt det ubehag, det chok, angst, smerter og ked af det hed der er i din krop, sammen med alt det der kommer ind via dine sanser, syn, hørelse, lugt, og følesanserne under huden. Hjernen mistolker situationen.

Hjernen tror at heste er farlig for dig, fordi du har det så dårligt. Hjernen opretter en betinget refleks, der bevirker at du fremadrettet reagerer med allergisymptomer, når du bliver udsat for noget, der minder om det du oplevede den dag ulykken skete. Du reagerer måske ved at få nældefeber, udslet på huden, vejrtrækningsproblemer, øjenirritation mm. ved kontakt med hest og hestehår.

Dette er en voldsom historie, og så voldsomt behøver det ikke være, for at man udvikler hesteallergi. Mange har prøver at falde af hesten, og slå sig måske brække en arm. Det kan også være at du er blevet bidt eller sparket af en hest.

Behandling

​Det behandlingen går ud på, det er at adskille disse sanseindtryk, hvorved vi ophæver den betingede refleks, så hjernen fremadrettet ikke reagerer, ved at give dig allergi symptomer og utilpashed, når du er i nærheden af eller i kontakt med dyr.

Læs mere under behandling