Bynke

Bynkepollen allergi er, hvis dit immunforsvar overreagerer negativt på bynkepollen. Det vil typisk give dig ubehagelige symptomer fra øjne, næse, evt. vejrtrækningsproblemer. Pollensæsonen for bynke starter typisk sidst i juli til sidst i august. Har vi haft en varmt sommer kan sæsonen starte tidligere.

Pollen testmateriale

​Jeg har rigtig meget pollen testmateriale, og deriblandt selvfølgelig også bynke, samt de pollentyper der kan lave krydsallergi til bynke. Har man udviklet krydsallergi til bynke, er det vigtigt for et varigt godt resultat, at få lavet allergibehandling på disse krydsallergener.

Astma Allergi skriver i en artikel, at ca. 30 % af dem der har pollenallergi udvikler astma. Da astma er en alvorlig sag, ja så siger det sig selv, at det er en rigtig god ide at få behandlet sin allergi, inden den måske udvikler sig til astma.

Sådan kan en allergi opstå

Du arbejder i din fritid i en blomsterforretning. Du hjælper til, når der er rigtig travlt, f.eks. når der skal bindes buketter til bryllupper, begravelser eller andre begivenheder. I forretningen er der mange forskellige blomster. Nogle blomster har en markant duft f.eks. fresier, som ofte indgår i de buketter du laver til begravelser. Det er august måned, der er bynkepollen i luften udenfor. Du er ved at binde buketter til en forestående begravelse, da din mobil telefon ringer. Det er fra sygehuset, hvor din mor er blevet indlagt i går.

Du modtager nu beskeden om at din mor er alvorlig syg og du bliver bedt om at komme straks. Du får et chok, pulsen stiger, hjertet dunker i kroppen, og stresshormonet adrenalin stiger voldsomt, samtidig med at du er omgiver af en masse forskellige blomsterdufte.

HER SKER DET

Din krop er meget stresset nu, du har det rigtig dårligt, tårerne begynder at trille, du kan næsten ikke få noget sagt, der sidder ligesom en klump i halsen, og du har svært ved at få luft, samtidig med at du står omgivet af mange forskellige blomster, nogle med en markant duft. Det er august, der er bynkepollen i luften. Du smider alt hvad du har i hænderne og cykler de få km hjem, for at tage bilen til sygehuset.

Din hjerne mistolker nu situationen. Hjernen forbinder den stress og ubehag du har i kroppen, sammen med alt det der kommer ind via. dine sanser, duften fra blomsterne i blomsterbutikken via. lugtesansen, og på vej hjem på cykel pollen fra bynke også via. lugtesansen, hjernen tror at duften fra blomsterne og pollen fra bynke er farligt for dig, siden du har det så dårligt.

Behandling

Det behandlingen går ud på, det er at adskille disse sanseindtryk, hvorved vi ophæver den betingede refleks, så hjernen fremadrettet ikke reagerer, ved at give dig allergi symptomer og utilpashed, når du er omgivet af blomster, eller der er bynkepollen i luften.

Læs mere under behandling

Krydsallergi

Det er kun 1/3 af alle pollenallergiker der udvikler krydsallergi. Har du krydsallergi over for bynkepollen, kan du få samme allergisymptomer overfor krysantemum, som er meget populære sidst på sommeren hen i efteråret. Rigtig mange har urtepotter stående med krysantemum. Krysantemum blomstre sent. I 2019 høstede jeg masser af krysantemum fra haven d.1 nov.

Du kan også udvikle krydsallergier overfor bestemte fødevarer, som giver dig de samme allergisymptomer som du får ved bynkepollen allergi.

Typiske krydsallergi symptomer overfor fødevarer er kløe og/eller hævede røde læber, kløe i gane og svælg, men symptomerne kan også udvikle sig til hævelser af mund område eller i hele ansigtet, og i sjældne tilfælde nældefeber, astma eller allergisk chok.

Symptomer hele året

Krydsallergier kan optræde hele året, og du kan få allergiske symptomer, når man spiser en eller flere af disse fødeemner. Har man udviklet krydsallergier til bynke, er det vigtigt for et varigt godt resultat, at du også får behandlet dine kryds-allergier. Astma Allergi skriver i en artikel, at ca. 30 % af dem der har pollenallergi udvikler astma. Da astma er en alvorlig sag, ja så siger det sig selv, at det er en rigtig god ide at få behandlet sin allergi, inden den måske udvikler sig til astma.

Krydsallergier

Frugt

Banan, melon

Grøntsager

Gulerod, pastinak, persillerod, peberfrugt, salat, selleri

Nødder og frø

Sennepsfrø, solsikkekerner

Krydderurter / Urter​

Anis, basilikum, dild, estragon, fennikel, karry (indeholder bukkehornsfrø), kommen, koriander, løvstikke, malurt, merian, oregano, paprika, peber (hvid, sort, grøn), timian

Andet

KrysantemumI sjældne tilfælde

Honning, kamillete, helsekostprodukter og naturlægemidler​


Hjernen laver en betinget refleks, og vil for eftertiden advarer dig i form af allergisymptomer, øjnene og næsen begynder at render, du får en klump i halsen og får vejrtrækningsbesvær samt ubehag, når du kommer i nærheden af duftende blomsterne samt pollen fra bynke.

Måske får du det også dårligt, når du høre lyden af en mobil tlf. ringe. Alt dette sker, for at få dig til at fjerne dig, fra alt det hjernen tror er farligt for dig. Disse symptomer forstærkes, hvis du i forvejen har sarte slimhinder på grund af en candida svampe infektion.